Domaine Georges Verney

Coteau De Vernon

  • Kraj
    Francja
  • Szczep
    Viognier
  • Rodzaj
    Wytrawne
  • Kolor
    Białe
Pokaż szczegóły

Aromat

Ekspresyjna kompozycja dojrzałych owoców, kwiatów i orzeźwiającej mineralności. Nuty białych brzoskwiń, słodkiego ananasa, grejpfruta i kandyzowanych skórek cytrusów wdzięcznie uzupełnia ton wiciokrzewu i jaśminu. Po mocnym owocowo - kwiatowym ataku ujawnia się zaskakująca dawka mineralności, którą można skojarzyć z wodą z górskiego potoku. 

Smak

Wino o solidnej budowie i dobrze zarysowanej kwasowości, co przekłada się na fantastyczny balans. Jest zaskakująco świeże i mineralne. Poza akcentami owoców i kwiatów doszukać się można także nieoczywistych tonów kopru włoskiego, orzeźwiającego mentolu, a także muśnięcia goryczki  typowej dla skórek cytrusów.

Potrawy

Solo wine, sushi, homar

Więcej informacji

Wino powstaje z owoców Viognier zbieranych z lieu dit o nazwie Vernon leżącej w sercu apelacji Condrieu, nieopodal Rodanu. Tłoczone są całe kiście winogron, po czym następuje spontaniczna fermentacja w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Dojrzewanie trwające 15 miesięcy odbywa się w dębowych zbiornikach o pojemności 15 hl (z bednarni Stockinger) oraz w mniejszym stopniu w barriques (10%).

Christine Vernay z dumą przedstawia Coteau de Vernon jako kwintesencję Condrieu.

Informacje o produkcie

Producent
Domaine Georges Verney
Minimalna temperatura
10.00 st.C
Kraj
Francja
Region
Dolina Rodanu
Apelacja
Condrieu AOC
Szczep
Viognier
Rodzaj
Wytrawne
Kolor
Białe
Pojemność
750 ml
Pobierz kartę produktu
Czy masz ukończone 18 lat?
Nie