Domaine Georges Verney
Coteau De Vernon
-
KrajFrancja
-
SzczepViognier
-
RodzajWytrawne
-
KolorBiałe

Aromat
Ekspresyjna kompozycja dojrzałych owoców, kwiatów i orzeźwiającej mineralności. Nuty białych brzoskwiń, słodkiego ananasa, grejpfruta i kandyzowanych skórek cytrusów wdzięcznie uzupełnia ton wiciokrzewu i jaśminu. Po mocnym owocowo - kwiatowym ataku ujawnia się zaskakująca dawka mineralności, którą można skojarzyć z wodą z górskiego potoku.
Smak
Wino o solidnej budowie i dobrze zarysowanej kwasowości, co przekłada się na fantastyczny balans. Jest zaskakująco świeże i mineralne. Poza akcentami owoców i kwiatów doszukać się można także nieoczywistych tonów kopru włoskiego, orzeźwiającego mentolu, a także muśnięcia goryczki typowej dla skórek cytrusów.
Potrawy
Solo wine, sushi, homar
Więcej informacji
Wino powstaje z owoców Viognier zbieranych z lieu dit o nazwie Vernon leżącej w sercu apelacji Condrieu, nieopodal Rodanu. Tłoczone są całe kiście winogron, po czym następuje spontaniczna fermentacja w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Dojrzewanie trwające 15 miesięcy odbywa się w dębowych zbiornikach o pojemności 15 hl (z bednarni Stockinger) oraz w mniejszym stopniu w barriques (10%).
Christine Vernay z dumą przedstawia Coteau de Vernon jako kwintesencję Condrieu.
Informacje o produkcie
- Producent
- Domaine Georges Verney
- Minimalna temperatura
- 10.00 st.C
- Kraj
- Francja
- Region
- Dolina Rodanu
- Apelacja
- Condrieu AOC
- Szczep
- Viognier
- Rodzaj
- Wytrawne
- Kolor
- Białe
- Pojemność
- 750 ml