Produkty Domaine De Saint Pierre

Fabrice Dodane studiował enologię w Beaune. Przez kilka lat pracował w spółdzielni winiarskiej w Pupillin, zanim w 1989 roku objął stanowisko winemakera i menedżera w Domaine de Saint Pierre. W 2011 roku, w wyniku przedwczesnej śmierci właściciela, udało mu się wykupić posiadłość. Od tego czasu poszerzył areał winnic – obecnie uprawia 7,5 hektara w apelacjach Arbois i Côtes du Jura. Proces przechodzenia na uprawę ekologiczną rozpoczął w 2002 roku, a w 2008 roku winnice uzyskały certyfikat Ecocert.
Od 2012 roku znacząco dopracował swój styl winifikacji, rezygnując z użycia siarki, z wyjątkiem sytuacji absolutnie koniecznych. Wszystkie jego wina fermentują wyłącznie na naturalnych drożdżach – czerwone w stalowych zbiornikach, a białe w dębowych beczkach o pojemności 400–600 litrów. Białe wina dojrzewają metodą tradycyjną „sous voile” (oksydacyjnie) lub metodą „ouillé” (uzupełnianie, w stylu burgundzkim). Ze względu na minimalne użycie siarki, wina zazwyczaj przechodzą fermentację malolaktyczną.
W ostatnich latach, z powodu coraz mniejszych zbiorów w Jurze wynikających z wiosennych przymrozków, Fabrice poszerzył swoje horyzonty, zaczynając kupować winogrona od zaprzyjaźnionych winiarzy, pracujących według jego rygorystycznych standardów – zarówno w Jurze, jak i poza nią. Le Dos d’Chat to jego linia win „glou glou” – lekkich, soczystych, bardzo pijalnych. Są one w większości winifikowane z całych kiści, z absolutnym minimum siarki.