Produkty Stemmari
Ciesząca się gorącym słonecznym klimatem, historycznymi zabytkami,
bogatą tradycją kulinarną. Sycylia produkuje bogate w smaku i aromacie
wina od czasów greckich i rzymskich. Słynąca z ciepłego klimatu
śródziemnomorskiego, intensywnego naświetlenia słonecznego oraz żyznej
gleby Sycylia wyrosła na jednego z bardziej obiecujących regionów
winiarskich. Stemmari uprawia swoje winogrona w dwóch winnicach
usytuowanych wzdłuż wietrznego południowego wybrzeża wyspy. Łącznie
winnice wraz z posiadłościami to 700 ha. Uprawiane szczepy oprócz
typowych szczepów sycylijskich – białych: grillo i cataratto oraz
czerwonego Nero d'Avola to - białe: pinot grigio,chardonnay, czerwone:
sangiovese, Nero d'Avola, merlot, cabernet sauvignon oraz pinot noir.
Nad produkcją wina czuwa nowa generacja utalentowanych winemakerów
pełnych pasji i oddania. Wina Stemmari są bardzo wysoko oceniane
przez największe autorytety w branży winiarskiej. Winnica należy do
grupy Mezzacorona.