Produkty Vigneri

Kiedy mówimy o sycylijskich winach z Etny, niemożliwym jest nie wspomnieć imienia Salvo Foti. Urodzony w pobliskiej Catanii, Salvo studiował enologię i rozpoczynał swoją karierę w 1981 roku jako doradca w takich winnicach jak Gulfi, Benanti czy ViniBiondi. Po latach pracy u innych postanowił sam założyć własną winnicę. Nazwa I Vigneri pochodzi o stowarzyszenia, które istniało z regionie Etny od 1435 roku - Maestranzi dei Vigneri, stowarzyszenia pracowników lokalnych winnic. Klimat na Etnie jest bardziej zbliżony do północnych części Włoch, ze względu na ostre i zimne zimy oraz gorące i suche lata. Wiele winorośli, które uprawia Salvo mają ponad 100 lat. Swoje wina określa jako "ludzkie wina" ponieważ widzi je jako kontunuację praktyk rolniczo-winiarskich swoich przodków oraz jego celem jest produkowanie win jednocześnie szanując człowieka i środowisko.