Roagna
Barbaresco Gallina
-
KrajWłochy
-
SzczepNebbiolo
-
RodzajWytrawne
-
KolorCzerwone

Aromat
Subtelne nuty czerwonych owoców, takich jak wiśnie i truskawki, uzupełnione akcentami skóry, przypraw oraz mentolu.
Smak
Średnia budowa z jedwabistymi taninami; na podniebieniu wyczuwalne są ciemne czerwone owoce, skóra, przyprawy i mentol, prowadzące do wysublimowanego finiszu. Warto zdekantować przed podaniem.
Potrawy
Ravioli z dziczyzną, risotto z truflami
Więcej informacji
Fermentacja trwa dziesięć dni w dużych drewnianych kadziach z użyciem naturalnych drożdży. Następnie stosowana jest technika zanurzonego kapelusza ("cappello sommerso"), która może trwać od 60 do 70 dni.
Informacje o produkcie
- Producent
- Roagna
- Kraj
- Włochy
- Minimalna temperatura
- 14.00 st.C
- Region
- Piemont
- Apelacja
- Barbaresco DOCG
- Szczep
- Nebbiolo
- Zawartość alkoholu
- 14,5 %
- Rodzaj
- Wytrawne
- Kolor
- Czerwone
- Pojemność
- 750 ml
- Certyfikaty
- Vininova naturalnie
- Nagrody
- 97pkt Wine Spectator