Elvio Cogno

Mandorlo

  • Kraj
    Włochy
  • Szczep
    Dolcetto
  • Rodzaj
    Wytrawne
  • Kolor
    Czerwone
Pokaż szczegóły

Aromat

Zachwycający rubinowy kolor z fioletowymi refleksami. Aromatyczność zdominowana przez owoce leśne takie jak jeżyna i czerwona borówka. Wyczujemy też śliwkę węgierkę oraz dziką różę oraz lekki akcent ziołowy w postaci szałwii.

Smak

Wino soczyste, doskonale zrównoważone, o bardzo przyjemnej taninie. Smaki konsekwentne z aromatami - zwłaszcza owoce leśne, z naciskiem na jeżynę i żurawinę. Świeży charakter wina sprawia, że jest ono świetną propozycją do kwaskowatych i tłustych dań. Świetnie sprawdzi się z tradycyjną polską kuchnią!

Potrawy

Sery miękkie, kaczka w pomarańczach, gęsina pieczona

Więcej informacji

Potrawy:

Bigos z dziczyzną i grzybami, konfitowana kaczka z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą, pieczona gęś z sosem żurawinowym, boeuf bourguignon

Wino dojrzewa  8 m-cy w zbiornikach ze stali nierdzewnej, a następnie kolejne 6 m-cy w butelkach.

Wina ze szczepu Dolcetto są "codziennymi" winami Piemontczyków. Przy niedzielnym obiedzie sięgają po Barberę, a wina z Nebbiolo zarezerwowane jest na specjalne okazje.

Informacje o produkcie

Producent
Elvio Cogno
Kraj
Włochy
Region
Piemont
Apelacja
Dolcetto d'Alba DOC
Szczep
Dolcetto
Rodzaj
Wytrawne
Kolor
Czerwone
Pojemność
750
Nagrody
Robert Parker 90 pkt, Wine Spectator 90 pkt
Pobierz kartę produktu
Czy masz ukończone 18 lat?
Nie