Ninfa Raicilla

Ninfa

  • Kraj
    Meksyk
  • Rodzaj
    Raicilla
Pokaż szczegóły

Więcej informacji

KOLOR: 
Przeźroczysty, widoczne małe włókna.

NOS: 
Świeży i bardzo ziołowy. Sporo nut piżma, młodych szyszek sosnowych oraz delikatnie przebijające się aromaty czarnego bzu. W tle pojawiają się nuty cytrusów: mandarynki, limonka i skórka z cytryny.

USTA:  
Kwasowość  dojrzałych cytrusów oraz octu z białego wina. Delikatne nuty ziołowa jak mięta czy tymianek. Pojawia się również gruszka kandyzowana z wanilią. 

KOŃCÓWKA:  
Długi, utrzymujący i zaskakujący. Sporo aromatów ziemistych, wraca do nas piżm z cytrusami.

ALKOHOL:
43%

UWAGI: 
Raicilla- rodzaj alkoholu powstającego z innego rodzaju agawy (głównie Maximiliana) rosnącego na górzystych terenach.  Smak jest określany jako „coś” pomiędzy Tequila (czysty i owocowy), a Mezcalem (delikatnie dymny).
Ninfa jest wytwarzana przez rodzinę Galindo od XVI wieku w tym samym miejscu, w górach San Sebastian del Oeste. Ninfa Raicilla powstaje wyłącznie z agawy Maximilian, jest pieczona w glinianych piecach opalanych lokalnym drewnym, fermentowana w dębowych beczkach (200L) oraz destylowana w miedzianym alembiku dwukrotnie.
Rodzina Galindo inwestując w markę Ninfa, głównie inwestuję w projekty w pomocy rozwoju lokalnego środowiska.
Ninfa jest wytwarzana zgodnie z bardzo restrykcyjną polityką doboru agawy, przez co roczna produkcja jest ograniczona do jedynie 2500 butelek.

Informacje o produkcie

Producent
Ninfa Raicilla
Kraj
Meksyk
Region
San Sebastian del Oeste
Rodzaj
Raicilla
Zawartość alkoholu
43,0 %
Pojemność
700 ml
Pobierz kartę produktu
Czy masz ukończone 18 lat?
Nie