Więcej informacji
KOLOR:
Przeźroczysty, widoczne małe włókna.
NOS:
Świeży i bardzo ziołowy. Sporo nut piżma, młodych szyszek sosnowych oraz delikatnie przebijające się aromaty czarnego bzu. W tle pojawiają się nuty cytrusów: mandarynki, limonka i skórka z cytryny.
USTA:
Kwasowość dojrzałych cytrusów oraz octu z białego wina. Delikatne nuty ziołowa jak mięta czy tymianek. Pojawia się również gruszka kandyzowana z wanilią.
KOŃCÓWKA:
Długi, utrzymujący i zaskakujący. Sporo aromatów ziemistych, wraca do nas piżm z cytrusami.
ALKOHOL:
43%
UWAGI:
Raicilla- rodzaj alkoholu powstającego z innego rodzaju agawy (głównie Maximiliana) rosnącego na górzystych terenach. Smak jest określany jako „coś” pomiędzy Tequila (czysty i owocowy), a Mezcalem (delikatnie dymny).
Ninfa jest wytwarzana przez rodzinę Galindo od XVI wieku w tym samym miejscu, w górach San Sebastian del Oeste. Ninfa Raicilla powstaje wyłącznie z agawy Maximilian, jest pieczona w glinianych piecach opalanych lokalnym drewnym, fermentowana w dębowych beczkach (200L) oraz destylowana w miedzianym alembiku dwukrotnie.
Rodzina Galindo inwestując w markę Ninfa, głównie inwestuję w projekty w pomocy rozwoju lokalnego środowiska.
Ninfa jest wytwarzana zgodnie z bardzo restrykcyjną polityką doboru agawy, przez co roczna produkcja jest ograniczona do jedynie 2500 butelek.
Informacje o produkcie
- Producent
- Ninfa Raicilla
- Kraj
- Meksyk
- Region
- San Sebastian del Oeste
- Rodzaj
- Raicilla
- Zawartość alkoholu
- 43,0 %
- Pojemność
- 700 ml