Adami

Col Fondo Brut Nature

  • Kraj
    Włochy
  • Szczep
    Glera
  • Rodzaj
    Wytrawne
  • Kolor
    Białe
Pokaż szczegóły

Aromat

Barwa słomkowa, widoczny osad oraz delikatne musowanie. A romatyczność świetnie ewoluuje w czasie - początkowo cytrusowa świeżość i dojrzała papierówka oraz brzoskwinia z białym miąższem; z czasem wyraźniejsze aromaty drożdżowe - skórka chleba czy kremowy jogurt naturalny. W tle pojawiają się też nuty ziołowe - mięta i tymianek. Aromaty owocowe i wynikające z dojrzewania nad osadem świetnie się ze sobą mieszają.

Smak

Konsekwentnie do aromatów - początkowo atak świeżości i owocowości, następnie wybijają się akcenty drożdżowe. Stonowane musowanie, lekko kremowa tekstura i żywa kwasowość. Charakterystyczna lekka goryczka o smaku orzechowo - migdałowym w finiszu. Nieco pełniejsze niż klasyczne Prosecco.

Potrawy

Salami, risotto z grzybami, bruschetta

Więcej informacji

Tradycyjna nazwa Col Fondo została zmieniona przez przepisy apelacji na Sui Lieviti. Dosłowne tłumaczenie nowego terminu brzmi na drożdżach.

Wino powstaje na drodze podwójnej fermentacji, jednak w odróżnieniu od klasycznej metody produkcji Prosecco (metody Charmata/ zbiornikowej), druga fermentacja odbywa się w butelkach, a osad z obumarłych drożdży jest celowo pozostawiany w butelce.

Od klasycznego Prosecco odróżnia je również mniejsza intensywność musowania. Wino Col Fondo/ Sui Lieviti to wina raczej frizzante niż spumante.

Informacje o produkcie

Producent
Adami
Kraj
Włochy
Region
Veneto
Apelacja
Con.-Val. Prosecco DOCG
Szczep
Glera
Rodzaj
Wytrawne
Kolor
Białe
Pojemność
750
Nagrody
Vinous 92 pkt.
Pobierz kartę produktu
Czy masz ukończone 18 lat?
Nie