ARPEPE
Grumello Rocca De Piro
-
KrajWłochy
-
SzczepChiavennasca (Nebbiolo)
-
RodzajWytrawne
-
KolorCzerwone

Aromat
Aromat wita delikatnymi niuansami czerwonych owoców – malin, wiśni i porzeczek – wzbogacając się po czasie w nuty kwiatowe takie jak róża czy fiołek oraz subtelne tony leśne, herbaciane i przyprawowe . W tle wyczuwalne są mineralne akcenty, przypominające mokry kamień i krzemień, co w ciekawy sposób nawiązujące do ubogiego, skalnego terroir strefy Grumello.
Smak
Rocca de Piro jest winem zdecydowanie eleganckim. Ma w sobie dużo werwy, co przejawia się zwłaszcza w postaci rześkiej, owocowej kwasowości. Dobrze kontrastuje ją całkiem solidna tanina, która ani przez moment nie przytłacza. Smak jest konsekwentny do zapachu - przewijają się m.in. nuty czerwonych owoców, fioletowych kwiatów oraz wonnych ziół.
Potrawy
Dziczyzna, deska serów
Więcej informacji
Nazwa Rocca de Piro odnosi się do dawnej średniowiecznej twierdzy położonej na wzgórzach Grumello powyżej winnic, z których zbierane są owoce do produkcji wina o tej nazwie. Te rozciągają się na wysokości między 350, a 500 m n.p.m.
Tradycyjnie dla ARPEPE maceracja i fermentacja trwają bardzo długo - aż 108 dni, zachodzi w dużych drewnianych zbiornikach o pojemności 50 hl. Po tym etapie wino przez 12 miesięcy dojrzewa częściowo we wspomnianych zbiornikach z dębu, a częściowo w cemencie. Finalnie jest butelkowane i odłożone na kolejne kilka miesięcy zanim trafi do sprzedaży.
Informacje o produkcie
- Producent
- ARPEPE
- Kraj
- Włochy
- Minimalna temperatura
- 15.00 st.C
- Region
- Lombardia
- Apelacja
- Valtellina Superiore DOCG
- Szczep
- Chiavennasca (Nebbiolo)
- Rodzaj
- Wytrawne
- Kolor
- Czerwone
- Pojemność
- 750 ml