ARPEPE

Grumello Rocca De Piro

  • Kraj
    Włochy
  • Szczep
    Chiavennasca (Nebbiolo)
  • Rodzaj
    Wytrawne
  • Kolor
    Czerwone
Pokaż szczegóły

Aromat

Aromat wita   delikatnymi niuansami  czerwonych owoców – malin, wiśni i  porzeczek – wzbogacając się po czasie   w nuty kwiatowe takie jak  róża czy  fiołek   oraz subtelne tony leśne, herbaciane i przyprawowe . W tle wyczuwalne są mineralne akcenty, przypominające mokry kamień i krzemień, co w ciekawy sposób nawiązujące do ubogiego, skalnego terroir strefy Grumello.

Smak

Rocca de Piro jest winem zdecydowanie eleganckim. Ma w sobie dużo werwy, co przejawia się zwłaszcza w postaci rześkiej, owocowej kwasowości. Dobrze kontrastuje ją całkiem solidna tanina, która ani przez moment nie przytłacza. Smak jest konsekwentny do zapachu - przewijają się m.in. nuty czerwonych owoców, fioletowych kwiatów oraz wonnych ziół.

Potrawy

Dziczyzna, deska serów

Więcej informacji

Nazwa Rocca de Piro odnosi się do dawnej średniowiecznej twierdzy położonej na wzgórzach Grumello powyżej winnic, z których zbierane są owoce do produkcji wina o tej nazwie. Te rozciągają się na wysokości między 350, a 500 m n.p.m.

Tradycyjnie dla ARPEPE maceracja i fermentacja trwają bardzo długo - aż 108 dni, zachodzi w dużych drewnianych zbiornikach o pojemności 50 hl. Po tym etapie wino przez 12 miesięcy dojrzewa częściowo we wspomnianych zbiornikach z dębu, a częściowo w cemencie. Finalnie jest butelkowane i odłożone na kolejne kilka miesięcy zanim trafi do sprzedaży.

Informacje o produkcie

Producent
ARPEPE
Kraj
Włochy
Minimalna temperatura
15.00 st.C
Region
Lombardia
Apelacja
Valtellina Superiore DOCG
Szczep
Chiavennasca (Nebbiolo)
Rodzaj
Wytrawne
Kolor
Czerwone
Pojemność
750 ml
Pobierz kartę produktu
Czy masz ukończone 18 lat?
Nie