ARPEPE
Sasella Stella Retica
-
KrajWłochy
-
SzczepChiavennasca (Nebbiolo)
-
RodzajWytrawne
-
KolorCzerwone

Aromat
Wino emanuje surową elegancją. Dominują nuty czerwonych owoców takich jak wiśnie, maliny i nie do końca dojrzałych truskawek. Na dalszym planie pojawiają się subtelne akcenty róży, fiołków, dzikich ziół oraz wytrawnych przypraw, na przykład anyżu, goździków czy młotkowanego czarnego pieprzu. Zaznaczone są też akcenty mineralne - glebowe, a także niuans dymu i mentolu.
Smak
Wino jest średniej do mocnej budowy. Całkiem wyraźnie zarysowana, nieco młodzieńcza tanina łączy się z żywą, górską kwasowością, nadając winu wyjątkową świeżość. Smak wiśni, żurawiny, suszonych ziół i suchego tytoniu atrakcyjnie ewoluuje, prowadząc do eleganckiego, długiego finiszu zabarwionego akcentem garbowanej skóry i mokrej ziemi ogrodowej.
Potrawy
Dzikie ptactwo, makarony z sosem pomidorowym
Więcej informacji
Tradycyjnie dla ARPEPE maceracja i fermentacja trwają bardzo długo - w przypadku Stella Retica to 103 dni. Proces zachodzi w dużych drewnianych zbiornikach o pojemności 50 hl. Po tym etapie wino przez 12 miesięcy dojrzewa częściowo we wspomnianych zbiornikach z dębu i kasztanowca, a częściowo w cemencie. Finalnie jest butelkowane i odłożone na kolejne kilka miesięcy zanim trafi do sprzedaży.
Informacje o produkcie
- Producent
- ARPEPE
- Kraj
- Włochy
- Minimalna temperatura
- 15.00 st.C
- Region
- Lombardia
- Apelacja
- Valtellina Superiore DOCG
- Szczep
- Chiavennasca (Nebbiolo)
- Rodzaj
- Wytrawne
- Kolor
- Czerwone
- Pojemność
- 750 ml