Aromat
Smak
Potrawy
Więcej informacji
Vin Jeaune to tradycyjny i niezwykle charakterystyczny rodzaj wina z regionu Jura. Sposób jego powstawania jest dość oryginalny - dębowe beczki wypełnia się winem w większości ale nie do końca, w związku z czym na powierzchni wina samorzutnie tworzy się voile czyli gruba na kilka milimetrów warstwa drożdży. To właśnie ten drożdżowy "kożuch" nadaje vin jeaune tak specyficznego wymiaru.
Wino przygotowane jest wyłącznie ze szczepu Savagnin. Ręczny zbiór owoców do jego produkcji nastąpił bardzo późno, już po zbiorach innych winogron, w celu zapewnienia satysfakcjonującej dojrzałości. Po fermentacji wino dojrzewało w dębowych beczkach przez okres 6 lat i 3 miesięcy.
Ciekawostką jest też butelka typu clavelin - charakterystyczna butelka o pojemności 620 ml, do której wlewa się żółte wina z Jura. To właśnie taka objętość wina (z każdego 1 litra) pozostaje po ponad sześciu latach dojrzewania w beczkach wymaganego przepisami apelacji. Reszta zwyczajnie wyparowuje!
W taki sam sposób (ale w znacznie cieplejszym klimacie) powstają niektóre hiszpańskie sherry.
Informacje o produkcie
- Producent
- Domaine Rolet
- Kraj
- Francja
- Minimalna temperatura
- 15.00 st.C
- Region
- Jura
- Apelacja
- Arbois AOP
- Szczep
- Savagnin
- Zawartość alkoholu
- 15,0 %
- Rodzaj
- Wytrawne
- Kolor
- Białe
- Pojemność
- 620 ml