Monte Curiano Oliwa z oliwek Extra Vergine BIO
-
KrajWłochy
-
SzczepFrantoioMoraiolo i Leccino

Więcej informacji
Włoska oliwa prosto z Toskanii tworzona z rodzinną pasją. Najwyższa kategoria z wybranych odmian oliwek: Frantoio, Moraiolo i Leccino.
Otrzymywana z pierwszego tłoczenia, na zimno - poniżej 27°C . Niefiltrowana. Zawiera cząsteczki owoców. Limitowana produkcja gwarantuje wysoką jakość.
Oliwa z oliwek Monte Curiano zachowuje swoje wyjątkowe właściwości do temperatury 28°C
Oliwę wyprodukowano z 3 odmian oliwek: Moraiolo, Frantoio
oraz Leccino. Odmiany te uprawia się głównie w Toskanii.
Moraiolo - zawiera wysoką ilość polifenoli, które ma korzystny
wpływ na zdrowie człowieka - przeciwnowotworowe oraz ochronne przeciwko
chorobom układu krążenia.
Frantoio - oliwa z tej odmiany jest aromatyczna, owocowa, lekko
pikantna. Charakteryzuje się zapachem świeżej trawy, karczochów,
świeżego owocu.
Leccino - odpowiada za złocisty kolor oliwy, wysokiej jakości. W zapachu wyczuwalne zioła (bazylia).
Elegancka, ciemna butelka chroni wszystkie cenne wartości oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
Oliwki zbierane są w październiku oraz listopadzie. Prosto z
plantacji trafiają do tłoczni. Przed tłoczeniem odbywa się
selekcja owoców w celu pozostawienia oliwek tylko najwyższej jakości.Kolejnym krokiem jest usunięcie liści pozostałych podczas
zbierania oliwek, a następnie dokładne opłukanie owoców w wodzie pod
ciśnieniem. Następnie oliwki podlegają zgniataniu bez obecności
powietrza, w celu zachowania naturalnych składników oliwy (witaminy E,
polifenoli). Proces ten trwa około 30 minut i dopiero powstała masa jest tłoczona na zimno w specjalnej maszynie. Ostatnim krokiem jest
odseparowanie wody użytej w procesie od gotowej oliwy.
Informacje o produkcie
- Kraj
- Włochy
- Region
- Toskania
- Szczep
- Frantoio , Moraiolo i Leccino
- Pojemność
- 500 ml