Vida Peter

Bikaver

  • Kraj
    Węgry
  • Szczep
    Merlot
    Cabernet Sauvignon
    Kekfrankos
    Kadarka
    Cabernet Franc
  • Rodzaj
    Wytrawne
  • Kolor
    Czerwone
Pokaż szczegóły

Aromat

Wybija się  aromat ciemnych owoców - jeżyny i jagody, bardziej w stylu konfitury niż świeżego owocu. Przewijają się też aromaty czerwonej porzeczki i wiśni. Lekko zaznaczę akcenty leśne w postaci igliwia. Nie da się przejść obojętnie obok wyraźnej korzenności wina.

Smak

Pełne i skoncentrowane, o wyraźnej taninie i świeżej kwasowości. Z dominantą owocowych smaków - dojrzała wiśnia i czerwona porzeczka, choć bardzo wyraźne są też akcenty korzenne, skórzane i ziołowe takie jak ziele angielskie i liść laurowy. Smaki wynikające z dojrzewania w dębie są tu wyraźnie zarysowane w postaci wanilii oraz dymu z wędzarni. Smak wina jest zdecydowany i na długo pozostaje w ustach.

Potrawy

Szakszuka, ragoût, gulasz z dzika

Więcej informacji

Bikaver to rodzaj wina kojarzony zwłaszcza z regionem Eger, choć to ponoć w Szekszard ten tradycyjny blend ma dłuższą tradycję produkcji. 

Po zakonczonej fermentacji wino dojrzewa przez 6 miesięcy w zbiornikach ze stali nierdzewnej, a następnie przelewane jest na kolejne 24 miesiące do uzywanych beczek z dębu węgierskiego o różnej pojemności (300, 500 i 1000 l)
50% Kekfrankos, 30% Merlot, 10% Cabernet Franc i Cabernet Sauvignon, 10% Kadarka.
Bikaver z rocznika 2017 jest uważany przez producenta za szczególnie udany!

Informacje o produkcie

Producent
Vida Peter
Kraj
Węgry
Region
Szekszárd
Szczep
Merlot, Cabernet Sauvignon, Kekfrankos, Kadarka, Cabernet Franc
Rodzaj
Wytrawne
Kolor
Czerwone
Pojemność
750
Nagrody
Decanter 90 pkt., James Suckling 91 pkt.
Pobierz kartę produktu
Czy masz ukończone 18 lat?
Nie